2013. március 28., csütörtök



„Ti ne féljetek! Mert tudom, hogy a megfeszített Jézust keresitek.
Nincsen itt mert feltámadt.” (Mt 28,5-6)
  
Sokféle hit van. Sokan elhiszik, hogy Jézus valóban itt járt a földön, tanított, gyógyított, sőt azt is, hogy meghalt a kereszten. De a döntő üzenetet, azt, hogy ő feltámadt, és ma is él, már jóval kevesebben vallják.
Jársz templomba? Jó. Van Bibliád? Jó. Szeretsz a templomban énekelni? Jó. De tudod-e, hogy Jézus él, és velünk van? Erőt, békességet, örömöt csak az adhat, ha tudom, hogy Jézus feltámadt és él.
Húsvét üzenete először az üres sírnál hangzott el. Az angyalok így szóltak az asszonyokhoz: „Ti ne féljetek! Mert tudom, hogy a megfeszített Jézust keresitek. Nincsen itt mert feltámadt.” (Mt 28,5-6) Ez a húsvéti jó hír áll leginkább a hitetlenség kereszttüzében. Ezt támadják, gúnyolják, csúfolják sokan. Amikor Jairus lánya beteg lett, és haldoklott, a ház köré odagyülekeztek a szomszédok. Tudták, hogy Jairus Jézust hívta segítségül. Együtt sírtak vele, amikor a lány meghalt, de amikor Jézus azt mondta, valójában csak alszik, kitört a gúnyos nevetés, a káröröm: Mit akarsz Jairus? Hiszen a lányod meghalt! Mire mégy Jézussal?
Aki elfogadja Urának és Megváltójának az élő Jézust, és elindul a hit útján a hétköznapokban, az egyre jobban átéli, és örömmel tapasztalja, hogy Jézus élő valóság. Amikor Jób bajba került, vagyon elveszett, gyermekei meghaltak, felesége elfordult tőle, és barátai is kíméletlenül vádolták és csúfolták, ő kitartott a hitben. Rendületlenül vallotta: „Tudom, hogy az én megváltóm él.” (Jób 19,25)
Ma is minden ezzel kezdődik: hiszem, elfogadom, hogy ő él. Számomra ő nem csupán a múlt egyik nagy alakja, nem csak példakép. Nem a tanításában hiszek, nem is a parancsaiban, hanem abban, hogy él, és velem vándorol utamon”, mostani bajaimban, gondjaiban mellettem áll, hallja imáimat, és válaszol.
Jézus él! – ez nem frázis, és nem dogma. Ő nem csak az „égben” él, hanem itt, a földön akarja életemet uralma alá vonni. Számára nincs kicsi vagy nagy ügy, betegség, szegénység.  A fájdalom sem idegen neki, hiszen emberré lett, hordozta emberi sorsunkat, és meg tud indulni gyarlóságainkon.
Nyugtalan világunkban sokszor halljuk: miden bizonytalanná vált körülöttünk és sokszor bennünk is. Elveszítjük fogódzóinkat. Értékválságban élünk, hiszen nemcsak divatjamúlt bútorokat, az elavult autókat „illik” lecserélni, hanem a maradandó értékeket is. A család, a házasság egyre kevésbé jelent kapaszkodót, biztos menedéket.
Ebben a bizonytalan és nyugtalan – mondhatnánk: beteg – világunkba hasít bele a gyógyító evangélium: Jézus él! Feltámadt!
Legyen az idei húsvétunk arról emlékezetes, hogy a múlandó ünnepi „láz” után maradandó fogódzót találtunk az élő Jézusban, aki kétezer év óta tegnap, ma és mindörökké ugyanaz.

(A szerző Gáncs Aladár, Gáncs Péter püspök-elnök édesapja, egykori bajai segédlelkész)


MEGHÍVÓ:
 Szeretettel meghívunk

      március 30-án, szombat délelőttre

 9 órától  a

Húsvéti

játszóházba

Program:

Húsvéti bábelőadás

Kézműves tevékenységek:

  Amiket készíthetsz:

 húsvéti képeslap kétféle festési technikával,
tojás-zörgők papírmaséval és fonallal díszítve,
virágfüzér , térbeli tavaszi virágoskert, textil karkötők, guriga karkötők,
húsvéti kollázs, kőfestés, virágzó
tavaszi faág,   utolsó vacsora makett, 
kisbárány, vasalható gyöngy

Helyszín: Baptista Imaház,

Baja, Kádár utca 4


FÜLVÉDŐ TAVASZI NAPOKRA:



Én pamut, színátmenetes fonalból kötöttem, a mintát  az Internetről gyűjtöttem.http://www.kototu.hu/segithetek/koetoett-modellek-leirassal/73-calorimetry-magyarul-fuelved

Praktikus és egyszerű darab! Tavaszra, őszre mindenképp, mikor már a sapka meleg. De akkor is jól jön, ha nem szereted a sapkát, mert lenyomja a hajad, de nem szereted, ha fázik a füled! Én szinte egész télen egy ilyen fülvédőben mászkáltam, persze kapucnival kiegészítve.
Hozzávalók: Mérettől függően max. 5 dkg tetszőleges fonal, 1 db hozzá illő kb. 1,5 cm-es gomb, körkötőtű (részletek lentebb)
És ahogy én kötöm!

Ha azt szeretnénk, hogy melegítsen is, érdemes a fonal leírásában szereplő tűméretnél kb. másfél, 2 számmal kisebbet használni, vagy dupla szállal dolgozni, akkor biztos nem fúj be a szél! Jó tömör lesz, de legalább melegít! Ha csak hajpántnak szánjuk, akkor erre nincs szükség.
Mindenképpen kössünk méretpróbát! Mondjuk 20 szemmel, aztán kössünk pár sort 2 sima-2 fordított mintával. Néhány sor után (kb. 6-8) kissé széthúzva mérjük meg. Mérjük meg a fejünket is, úgy, hogy a homlokunkon és a fülünkön és alul a tarkón, a hajvonal alatthaladjon el a centi. Aztán osztunk szorzunk.
Ha mondjuk 12 centi lett a méretpróba, a fejünk meg körben 60 centi, akkor így jön ki: (60 cm / 12 cm) x 20 szem = 100 szem.
Ha nem 4-gyel oszthatóra jön ki, akkor kerekítsük fölfele! Én még plusz 4-8 szemet hozzá szoktam adni, biztos, ami biztos, meg ugye a gombolás miatt eleve 4 szem lejön! Tehát ha a példánál maradunk, 104 szemet szedünk fel. Érdemes kigondolni előre, milyen széles pántot szeretnénk!
Nem bonyolult, végig csak a 2 sima, 2 fordított minta váltakozik!
1. sor: 2 sima, 2 fordított mintával kötünk végig.
2. sor: 2 sima, 2 fordított, de az utolsó 4 szemet most nem kötjük le, 4 szemmel a sor vége előtt megfordulunk.
3. sor: továbbra is 2 sima, 2 fordított mintával dolgozunk, de itt is a sor vége előtt 4 szemmel visszafordulunk.
4. sor: továbbra is ugyanúgy dolgozunk, csak most  nem 4, hanem 8 szemmel a sor vége előtt fordulunk meg.
Látszódni fog, hogy hol fordultunk előzőleg, így mindig csak attól újabb 4-gyel kell előbb fordulni, és így haladunk tovább egész addig, amíg el nem érjük a kívánt szélesség felét. Akkor megnézzük, hogy mindkét oldalon ugyanannyival kötöttünk-e le kevesebb szemet,  ha még nem egyforma, még egy sort kötünk újabb 4 szemmel rövidítve.
Az ezt követő sorban már elmegyünk addig, ameddig az előző sort kötöttük, sőt még plusz 4 szemet lekötünk. Tehát most folyamatosan 4-4 szemmel hosszabbodnak a sorok.
Mikor az utolsó teljes sor is megvan, amiben már az elejétől a végéig minden szemet lekötöttünk, akkor elvileg a kívánt szélességű lett a pántunk, le is lehet láncolni. Erre érdemes az eddiginél 1 számmal vastagabb kötőtűt használni, hogy elég laza legyen a széle is.
A végén az eldolgozott szállal felvarrjuk a gombot. Gomblyuknak pont megfelel a 4 szemenként lévő lyuk, ami a fogyasztás-szaporítás során alakult ki.
Kellemes kötögetést mindenkinek!


Horgolt színes kis virágainkat használhatjuk kitűzőként ruhánkon, kabátunkon, sapkadíszként,  hajcsatalapra varrva, akár hajdíszként is.
Horgolófonalból készítettem őket, de készülhet bármilyen vastagságú és típusú fonalból. A fonal vastagsága alapján lesz a virág kisebb vagy nagyobb. Legjobb tartása a horgolófonalaknak van.

Elkészítése:
1. sor: 40 db levegőszemet készítünk.
2. sor: minden második szembe kettő egyráhajtásos pálcát készülünk. Pálcák között nem horgolunk semmit. Első pálcát 3 szem helyettesíti:




3. sor: minden két egyráhajtásos pálca közé a következőket horgoljuk: 2 egyráhajtásos pálca, 3 láncszem, 2egyráhajtásos pálca. Munkánk elkezd „kanyarodni”:

4. sor: minden 3 láncszemes ívbe 11 db egyráhajtásos pálca készül:

Kész is vagyunk, összehajtogatjuk, és pár öltéssel összeférceljük. Kitűző vagy hajcsatalapot, esetleg hajgumit is felvarrhatunk rá. 

PEYOTE MINTÁK:


Legutóbbi medálom

Néhány szép fűzésminta kedvcsinálónak:

MINDENKINEK ÁLDOTT HÚSVÉTI ÜNNEPEKET KÍVÁNUNK, SZERETETTEL!



2013. március 18., hétfő

Ajándék

Nagyon együtt haladunk a Violával. Én is ajándékoztam. Szintén Peyote medál.



A mai igéhez kapcsolódó kiadványt - Győzelem a családi problémákban - címmel kaptam kölcsön kedves óvónőnktől. Melyet lapozgatva a következő cikket találtam:


Tízparancsolat szülőknek
" ... az Úr ajándéka a gyermek..." (Zsoltárok 127:3)

Ha szülő vagy, olvasd el ezt, sőt tedd olyan helyre, ahol rendszeresen elolvashatod!

1.     A kezeim kicsik; ne várj tőlem tökéletességet amikor beágyazok, rajzolok, vagy dobom a labdát. A lábaim rövidek, lassíts le, hogy lépést tarthassak veled!
2.     Az én szemem még nem látta úgy a világot, ahogy a tied; hagyd, hogy biztonságban felfedezzem, ne korlátozz szükségtelenül˘
3.     Szakíts rám időt! A házimunka mindig ott lesz, de én csak egyszer vagyok kicsi. 
4.     Nekem is vannak érzéseim; ne bosszankodj, ha kérdezgetek˘Bánj velem úgy, ahogy szeretnék, hogy veled bánjanak!
5.     Ajándék vagyok; Isten azt akarja, hogy értékes kincsként bánj velem. Kérj számon adj útmutatást az élethez, fegyelmezz szeretettel!
6.     A növekedéshez bátorításra van szükségem, nem üres dicséretekre. Légy velem gyengéd, helyreigazíthatsz szidás nélkül is. 
7.     Adj szabadságot, hogy dönthessek, még akkor is, ha nem mindig jól döntök! Engedd, hogy elessek, így tanulok meg járni!
8.     Ne csinálj meg folyton mindent nekem, mert ettől úgy érzem, az én erőfeszítéseim nem felelnek meg az elvárásaidnak. Ne hasonlítgass másokhoz; én én vagyok, nem más. 
9.     9.- Ne féljetek elmenni egy hétvégére együtt. A gyerekeknek szükségük van a szülőktől távol töltött időre, és ez fordítva is igaz. Sőt, ezzel azt is megmutatjátok nekünk, hogy a házasságotok valami különleges dolog.
10. Vigyél el Isten házába, és ismertess össze Vele, mert Őrá szükségem lesz egész életemben!

Szeretettel Nektek!