Hozzávalók:
2 cs. tejpor (2x125 gr.)
1 cs. puffasztott rizs (100 gr.)
1 Ráma
1 csomag étkezési zselatin
3 csapott evőkanál kakaó
15 dkg cukor
2 cs. vaníliás cukor
A Rámát, cukrot, van. cukrot felolvasztjuk. Tűzről levéve beletesszük a kakaót, tejport, jól elkeverjük, és beleszórjuk a puffasztott rizst.
1 1/2 dl vízben feloldjuk a zselatint, és belekeverjük a masszába.
Hozzávalók:
4 db tojás
1 bögre cukor
1 1/2 bögre liszt
2 kk szódabikarbóna
2 kk fahéj
1/2 bögre étolaj
2 teáskanál kakaó
fentieket robottal összekeverjük.
1 kg almát ráreszelünk, és összekeverjük.
Tepsibe tesszük, és diót/mogyorót szórunk rá.
Viola Karácsonyi mézes tortája
A receptet egy régi Nők Lapjából őriztem meg, nagy, finom, és szeretem készíteni! Ajánlom!
Hozzávalók a tésztához:
80 dkg lisz
2 tojás
30 dkg cukor
4 kanál tej
6 dkg vaj
6 kanál méz
Szegfűszeg
Szódabikarbóna (kb. 3 mokkáskanál)
Ét tortabevonó
A Krémhez:
1 l tej
A Krémhez:
1 l tej
6 kanál liszt
40 dkg vaj
40 dkg cukor
Vízgőzön habosra kikeverjük a tojást, a cukrot, a tejet, a vajat, a mézet, és egy kis tört szegfűszeget, majd a lisztet hozzáadva, tésztává gyúrjuk.
A tésztából 6 db tortalap nagyságú lapot nyújtunk, kisütjük, és amikor kihűlt, a krémmel rétegesre töltjük.
A tetejét saját krémjével kenjük, tortabevonóval körkörös, vékony rajzolatot csurgatunk rá, és cukrozott gyümölccsel díszítjük.
A krémhez az 1 l tejet felforraljuk, majd 6 a kanál liszttel, és a 40 dkg cukorral simára keverjük. ,és felfőzzük. Amikor kihűlt, a 40 dkg vajjal simára keverjük
A tésztából 6 db tortalap nagyságú lapot nyújtunk, kisütjük, és amikor kihűlt, a krémmel rétegesre töltjük.
A tetejét saját krémjével kenjük, tortabevonóval körkörös, vékony rajzolatot csurgatunk rá, és cukrozott gyümölccsel díszítjük.
A krémhez az 1 l tejet felforraljuk, majd 6 a kanál liszttel, és a 40 dkg cukorral simára keverjük. ,és felfőzzük. Amikor kihűlt, a 40 dkg vajjal simára keverjük
A héjából én csak 1 db narancsnak szoktam a héját felhasználni, de ízlés dolga, ki mennyire szereti a kesernyés ízt benne. Gyerekek miatt mostanában kevesebb héjat teszek hozzá.
Két nap után ezt felforraljuk, és 15 percig főzzük. Ha kihűlt összeturmixoljuk, és nagy lyukú szűrön átszűrjük. Közben 4 l vízből és 50-60 dkg cukorból (ízlés dolga)szirupot főzünk, 1 vaniliáscukorral ízesítjük, majd hozzáadjuk a turmixolt narancsot, és együtt is kb. 1 percig forraljuk. Az egészbe egy késhegynyi nátriumot teszünk, majd forrón csavaros üvegekbe tesszük, és szárazgőzbe hagyjuk kihűlni.
Ebből kb. 5 l lesz. Az adag tetszőlegesen növelhető.
Ha sok üres üveg van, akkor sokat is lehet készíteni, mert nyáron igen jó frissítő.
EDIT szupergyors sütije:CSOKOLÁDÉS, ZABPELYHES SÜTI MIKRÓBAN
H.
4ek. graham liszt
1 ek. kakaó por
1/2 cs. van. cukor
4 dkg csoki darabokban
4 ek. tej
1 db. tojás
1/2 kk. sütőpor
Egy müzlis tálban a H-at összekeverjük. Pár percig állni hagyjuk, hogy a zabpehely megpuhuljon.
1000 Watton 4' sütés, 900 W-on 5'.
Melegen, lekvárral tálaljuk, vagy kihűtve csokival leöntjük:
SŰRŰ CSOKOKRÉM:
H.
20 dkg Ráma
3 ek. kakaó
10 dkg cukor
1 db. tojás
1 ek. rum
6-8 kocka csoki
Ezeket gőz fölött összefőzzük.
